Basic ICT Skills Unit-III CBSE IT(402) Class-9

3.1 DESCRIBE THE ROLE OF ICT IN DAY-TO-DAY LIFE

SELF ASSESSMENT

A. Multiple choice questions.

1. What machine do children watch their cartoons on?

(a) TV

(b) Washing Machine

(c) Car

Ans. (a) TV

2. What does F in FMCG stand for?

(a) Free

(b) Fewer

(c) Fast

Ans. (c) Fast

3. Which of the following companies is known to NOT provide email service?

(a) Microsoft

(b) Google

(c) Amazon

Ans. (c) Amazon

B. Answer the following questions.

1. Describe the TV as an ICT tool.

Ans. TV or modern televisions are also a type of ICT tool because we get a wide amount of information about mass communication through the various news channels on the TV. TV is now also the most popular as well as a cheap medium of mass communication.

2. Describe the mobile phone as an ICT tool.

Ans. The mobile phone is an ICT tool because as the meaning of ICT, the mobile phone is a technology used for information and communication. People use this to make and receive voice calls and text messages. Today, the popular mobile phone is called a smartphone which has more distinguished features like email, internet access, e-commerce applications, video games, and digital photography/videography.

3.2 IDENTIFY THE VARIOUS COMPONENTS OF COMPUTER SYSTEM

A. Multiple choice questions.

1. Mouse and keyboard are categorized as:

(a) Input devices

(b) Storage devices

(c) Output devices

Ans. (a) Input devices

2. The programs and processes within a computer are part of:

(a) Hardware

(b) Software

(c) Input devices

Ans. (b) Software

3. Mouse, keyboard, and joystick are examples of:

(a) Input devices

(b) Storage devices

(c) Output devices

Ans. (a) Input devices

B. Answer the following questions.

1. Why is primary memory called so?

Ans. It's called primary because your computer processor uses it as the base to store anything that's going in process, thus whatever is being processed at the moment, is stored there because it is fast so as to match the speed of the processor.

2. Is there electronic memory that is secondary in type?

Ans. Secondary memory is computer memory that is non-volatile and persistent in nature and is not directly accessed by a computer or processor. It allows a user to store data that may be instantly and easily retrieved, transported, and used by applications and services. Secondary memory is also known as secondary storage.

3.3 IDENTIFY VARIOUS PERIPHERAL DEVICES

A. Multiple choice questions.

1. Using what device do cricket commentators draw figures on the TV screens?

(a) Light pen

(b) Scanner

(c) Printer

Ans. (a) Light pen

2. Using what does the plotter draw?

(a) Daisy wheel

(b) Pen

(c) Pencil

Ans. (b) Pen

3. Which device is used to change a physical object into its digital version?

(a) Light pen

(b) Scanner

(c) Printer

Ans. (b) Scanner

B. Answer the following questions.

1. Name any four types of printers.

Ans. The laser printer, Dot matrix printer, Thermal printer, and inkjet printer.

2. Describe a plotter.

Ans. A plotter is a printer that interprets commands for a computer to make a line drawing on paper with one or more automated pens. The plotter can draw continuous point to point lines directly from vector graphic files or commands. The plotter is much more expensive than the printer.

3.4 PERFORM BASIC COMPUTER OPERATIONS

A. Multiple choice questions.

1. Process creation and process termination in the computer system is done by:

(a) MS-Word

(b) OS

(c) Notepad

Ans. (b) OS

2. Android is an OS used for:

(a) Mobile phones

(b) Supercomputers

(c) Desktop computers

Ans. (a) Mobile phones

3. You can never store two files of the same name in the same:

(a) Shortcut

(b) Computer

(c) Folder

Ans. (c) Folder

B. Answer the following questions.

1. Give the steps by which you switch ON a computer.

Ans. Follow these step-by-step instructions to help you turn on your computer.

Step 1: Find the ‘ON’ button.

Step 2: Push the button.

Step 3: Now you need to log in.

2. What is the use of folders in the computer system?

Ans. A folder is a virtual location for applications, documents, data, or other sub-folders. Folders help in storing and organizing files and data on the computer. The term is most commonly used with graphical user interface operating systems.

EXERCISES

A. Multiple Choice Questions.

1. Speed and accuracy of computer have made it possible for computers to be used at.

(a) Home (b) Offices (c) Both 

2. A lot of the load of the postal system in India is being borne now by the :

(a) Dogs (b) Parrots (c) Email system 

3, What was mobile primarily used for?

(a) Watching Youtube videos (b) connecting to Internet (c) make and receive calls 

t,i)ogle I►ngouts and WhatsApp are Mossagtng set vit os (b) Video services RAM is a pal t cat (a) Primaty memoty (b) Secondary memory (c) Human memory 6. WWI is tho namo givon to the parts of computer that can be touched and felt? (►) sottw►lo (b) Hardware (c) Middleware 7. At o output devicos pal t of hardware or software? (a) I iardware (b) Software 8. What kind of entity is an operating system? (a) tiai dwaro (b) Software 9. What device allows you to collect the hard copy from? (a) Printer (b) Scanner 10. Using which device is it possible to draw figures on the screen? (a) Light pen (b) Microphone (c) Plotters 

B. Short Answer Questions (I) 

1. Give any four reasons for using ICT in daily life. 

Ans. Four reasons for using ICT in daily life is

  • Paying utility bills from home
  • Book train and flight tickets online
  • Taking online classes
  • Transfer money between accounts

2. Describe what kind of machine a tab is. 3. What is the difference between hardware and software, in terms of physical existence? 4. Describe what a printer is. 5. What kind of OS is a multiprocessing OS? 6. In MS-Word, with what key do you end the line? 

C. Short Answer Questions (II) 1, What is the browser used on the computer for? 2. Give any three common properties of the browsers. 3. What is twitter used for? 4. Which company had acquired WhatsApp and for how much? 5. What are some signs that show that Internet is gaining a foothold in India too? 

D. Long Answer Questions. 1. Describe the features of Facebook. What is its purpose? 2. Describe email services. 3. What is YouTube all about? 4. Describe the subsystems of the computer. 

E. Practical Work. 1. Log onto your Gmail inbox. Authenticate with your password. To check the services Google provides for you, go to the top right corner and click on the dotted area. It opens up with services, like Google Plus, Google Drive, Googie Photos, Gmail and some more such services. 2• Open your Google account. Try to check your contacts in the chat list that Gmail provides. You can chat with them and even send them files. 

(c) Email services 

(c) Both 

(c) Both 

(c) Joystick