Self Management Skills Class 10 IT-402 MCQs

Self Management Skills multiple-choice questions are also discussed here which will help you to complete your education for the class 10 IT-402 term wise examination. Here, you will see the most relevant questions with answers for CBSE grade 10 employability skills. Practics these questions to get high-grade marks in class 10 CBSE board examination.

Self Management Skills multiple-choice questions for class 10

Q1. Worrying about matters we can do nothing about or worrying for no reason at all is a sign of ............. stress.

(a) survival

(b) internal

(c) environmental

(d) fatigue-related

Ans. (b) internal

Q2. Spending holidays with our family and friends to manage stress may be called as a ______ activity.

(a) nature walk

(b) relaxation

(c) leisure

(d) None of these

Ans. (c) leisure

Q3. Which one of the following is not a necessary skill for independent working?

(a) Taking ownership of our mistakes

(b) Becoming self-monitoring

(c) Becoming self-aware

(d) Need for supervision

Ans. (d) Need for supervision

Q4. Which one of the following is not a kind of self-awareness?

(a) Knowing your weaknesses

(b) Knowing your relatives

(c) Knowing your flaws

(d) Knowing your strengths

Ans. (b) Knowing your relatives

Q5 Stress is identified as a condition in which a person is _______

(a) tensed

(b) worried

(c) relaxed

(d) Both (a) and (b)

Ans. (d) Both (a) and (b)

Q6. Which type of stress is termed as 'fight or flight response'?

(a) Environmental

(b) Survival

(c) Internal

(d) Fatigue-related

Ans. (b) Survival

Q7. Internal stress is a result of

(a) pent-up worries

(b) laziness

(c) survival stress

(d) experiences

Ans. (a) pent-up worries

Q8. Physical exercise is used as a stress management technique because

(a) it improves blood circulation

(b) improves self-image

(c) make us feel better

(d) All of the above

Ans. (d) All of the above

Q9. Sell-awareness refers to

(a) our knowledge and understanding of ourselves

(b) systematic efforts to direct thoughts and actions

(c) the ability to identify effective methods to move from thought to action.

(d) None of the above

Ans. (a) our knowledge and understanding of ourselves

Q10. The feeling of self-awareness enhances our

(a) self-confidence

(b) self-monitoring

(c) self-regulation

(d) All of the above

Ans. (a) self-confidence

Q11. Which of the following focuses on your ability to influence personal and professional improvement based on your self-awareness and motivation?

(a) self-regulation

(b) self-awareness

(c) self-motivation

(d) All of these

Ans. (a) self-regulation

Q12. ______ plays a major role in reaction to stress.

(a) Emotions

(b) Personality

(c) Confidence

(d) All of these

Ans. (b) Personality

Q13. Which one of the following is not a symptom of stress?

(a) Increased sweating

(b) Dry mouth

(c) Cold hands and feet

(d) None of these

Ans. (d) None of these

Q14. If we worry about matters we can do nothing about or we are worrying for no reason at all, we are having _______

(a) environmental stress

(b) eustress

(c) distress

(d) internal stress

Ans. (d) internal stress

Q15. We have the ability to work independently if we _______

(a) need regular feedback to make progress in our work

(b) work best at our own pace

(c) need a structured environment to work efficiently

(d) need to be prodded to work faster

Ans. (b) work best at our own pace

Q16. Awareness about our _______ is not a kind of self-awareness.

(a) biases

(b) flaws

(c) strengths

(d) weaknesses

Ans. (a) biases

Q17. Which one of the following is not a leisure activity?

(a) Getting adequate sleep

(b) Spending holidays with our family and friends

(c) Travelling to other areas

(b) Indulging in your interests or hobbies

Ans. (b) Indulging in your interests or hobbies

Q18. Which of the following skill are not required for developing an independent working style?

(a) Taking ownership of our mistakes

(b) Waiting to be told what to do

(c) Knowing what we need to do

(d) Learning to work at a sustainable pace

Ans. (b) Waiting to be told what to do

Q19. Which of the following stress enhances your productivity in terms of output?

(a) Distress

(b) Eustress

(c) Both (a) & (b)

(d) None of these

Ans. (b) Eustress

Q20. Which of the following helps in uncluttering your mind?

(a) Eavesdropping

(b) Thought-stopping

(c) Both (a) & (b)

(d) None of these

Ans. (a) Eavesdropping

Answer the following questions.

1. What is stress?

Ans. Stress is a charged-up internal condition of our body in response to some repulsive (sometimes delightful too!) external or internal situations.

2. Explain briefly survival stress.

Ans. It is generated by a do-or-die crisis situation and is a common response to such dangers by human beings and animals alike. This kind of stress puts you in danger of immediate harm—physical or psychic. In response to it, the adrenal glands of your body naturally respond with a surge of hormonal secretions like adrenalin and cortisol in your bloodstream which feels like a burst of energy being pumped in and this ignites your instinctive ‘fight’ or ‘flight’ response.