Introduction To IT-ITeS Industry Class 9 IT(402)

Introduction To IT-ITeS Industry class 9 new syllabus first term notes. In this part Introduction to IT-ITes Industry, we will read about Information Technology and its uses in IT industries. This part will help you to know the basic functionality of IT sector industries. Class 9 IT paper code 402 is a unit of subject-specific skills (vocational skills). Information Technology Class 9 provides you with a brief knowledge of various fields like IT industries and BPO sectors. IT is used in almost every sector like schools, offices, hospitals, communication, television, etc.

With the help of these notes from class 9 IT 402 Introduction to IT-ITes Industries, you will complete your study. All the points covered here are according to the NCERT book class 9 and is according to the new term wise program.

A. Multiple choice questions.

1. Which of the following is/are disadvantage(s) of ICT?

(a) Privacy

(b) Job loss

(c) Expensive

(d) All of these

1. Communication through computers can be done with

(a) e-Mailing

(b) chatting

(c) video conferencing

(d) All of these

1. Which of the following means creating, managing, storing and exchanging information?

(a) IT

(b) ITES

(c) BPO

(d) KPO

Ans. (a) IT

2. ITeS offers different service(s)

(a) medical transcription (b) data warehousing

(c) IT help desk services (d) All of these

Ans. (d) All of these

3.......... are firms with their headquarters in

India.

(a) MNCs

(c) ISPs

(b) GICS

(d) None of these

 Ans. (c) ISPs

4. What is the full form of CAD?

(a) Computer Aided Design

(b) Computer Added Design

(c) Computer Aided Digital

(d) Computer Added Digital

Ans.

(a) Computer Aided Design

5. In banking system, customer's data and transactions are recorded by

(a) computers

(b) ATM

(c) scanner

(d) fax

Ans. (a) computers

1. C in ICT stands for

(a) Communication

(b) Computer

(c) Control

(d) None of these

2. Which field has been benefitted using the Information Technology?

(a) Education

(b) Health

(c) Governance

(d) All of these

3. Which of the following software is/are used for science and engineering?

(a) CAD

(b) CDA and CAM {C} CAM

(d) Both (a) and (c)

What is the full form of MRI?

(A) Magnetic Resource Imaging

(c) Magnetic Resource Image

(b) Magnetic Resonance Imaging

(d) Magnetic Resonance Image

5. Which of the following is/are advantage(s) of ICT?

(a) Communication

(b) Availability

(c) New jobs

(d) All of these

Q1. Which of the following are basically small computers?

(a) Tab

(b) Mobile phone

(c) Mouse

Ans. (b) Mobile phone

Q2. Which of the following is likely to have a speed of millions of instructions per second?

(a) Humans

(b) Cars

(c) Computers

Ans. (c) Computers

Q3. Which of the following is referred to Garbage in the usage, 'Garbage In Garbage Out'?

(a) Dust

(b) Diseases

(c) Error in input to computer

Ans. (c) Error in input to computer

Q4. Multiple passwords for single accounts or receipt of OTP on mobile has plans to secure the:

(a) Gmail inbox

(b) Yahoo inbox

(c) Banking transactions

Q5. Which of the following allows to take 3D images of internal organs?

(a) CAT

(b) Blood sugar monitor

(c) Blood pressure monitor

Q6. In order to entertain, how are various artificial effects added to a movie?

(a) Using video effects software

(b) By causing rain and thunder

(c) None of these

Q7. What does the M in BPM stand for?

(a) Manager

(b) Management

(c) Measurement

Q8. BPO is a reason for some source of GDP for countries like:

(a) India

(b) Phillipines

(c) Both of these

Q9. Which of these are some countries that outsource their work to some Asian Countries?

(a) USA

(b) Pakistan

(c) India

Q10. Smart boards are used in:

(a) Classrooms

(b) Railway stations

(c) Airports

Q11.Which of the following is an online encyclopedia?

(a) Bing

(b) Slashdot

(c) Wikipedia

Q12. Name a product that is meant for reading e-books.

(a) Amazon Kindle

(b) Yahoo Messenger

(c) Yahoo Mail

Q13. Which of the following machines is the fastest?

(a) Lawn mower

(b) Simple pendulum

(c) Computer

Q14. What is meant by the statement that, “Computer is accurate.”?

(a) Computer gives correct output for correct input only. 

(b) Computer can calculate infinitely

(c) Computer does not get tired

Q15. Which of the following can cause the computer to stop working?

(a) System failure

(b) Power issues

(c) Both of these

Q16. Which of the following activities is carried out with utmost security?

(a) Banking activities

(b) Messaging apps

(c) Blogging apps

Q17. Expand MRI.

(a) Million Resistors Interface

(b) Magnetic Resonance Imaging

(c) Magnesium Report Imaging

Ans. (b) Magnetic Resonance Imaging

B. Answer the following questions.

Q1. Compare a computer to a human being, in terms of diligence.

Ans. A computer is very diligent in how it executes the instructions given to it. Unlike humans, who sometimes get bored by repetitive work or slack off for no reason, computers work endlessly unless met with a system failure or power outage or human intervention.

Q2. Write the full form of GIGO.

Ans. Garbage In Garbage Out.

Q. Expand the following:

Ans. (a) CAT = Computerized Axial Tomography

(b) MRI = Magnetic Resonance Imaging 

Q. Describe how IT helps in business.

Ans. The business has a lot to do with provisions for money. Money transactions in recent times have been taken to a different level due to IT. Business transactions can now be done online between two people sitting very far apart.

Q. What are the three public services that you can do on the Internet, from home?

Q. How does IT help in home computing?

Ans. The use of computers at home is very prevalent. In fact, for - a large number of people, computers are the primary sources of entertainment. Use of search engines, checking of emails, working from home, ordering food online, ordering goods online, browsing matrimonial websites are just some of the uses computers are used for at home.

Q. How does IT help insurance companies?

Ans. Insurance companies use sophisticated software to decide the price and conditions of a policy. When a set of conditions are decided to describe the policy conditions, the price is decided only after some algorithms are run.

Q. What is actuarial science? What is the work of actuarial Scientists?

Q. Which industry among the ITeS has helped many educated Indians find jobs?

Q. How has the IT-BPM industry helped India to grow?

Q. Estimate what percentage of the IT industry's total revenue is due to exports.

Q. Name three of the educational learning platforms in India.

Q. What are the advantages of having e-books as opposed to paper books?

Q. How does infusion of technology in education help students understand better?

Q. Give any two reasons why BPOs business in India is so successful?

Q. What is the use of online encyclopedias? How do they maintain quality of matter? How is IT used in entertainment to make cartoon movies? Short answer questions (II). 1. 2. 3. 6. Describe the ways in which cards given by banks to individuals are used. Describe MRI, ECG and EEG in brief. Describe the computer with respect to how it is: a. Diligent b. Easy to learn Describe how IT has changed the banking domain. How does IT help in marketing of goods? How has IT played an important role in E-governance and public service? Long answer questions. 1. 2 3. 4 Describe how IT has helped the TV and movie entertainment business. How has infusion of IT in science and engineering helped these domains? Give any two tools of online education and describe them.

Q. What is the BPO service in India?

Ans. BPO as in BPO services stands for Business Process Outsourcing. This is a sizeable source of income for countries like India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, the Philippines and other Asian countries. Outsourcing here means to give workup, to other people, possibly due to lower costs of operation or better quality or both. This service is often helpful in the following set of industries:

  1. Customer care of big companies.
  2. Financial sectors and banks
  3. Testing of software items
  4. Health care profession

It may helpful for you.

Employability Skills (Part-A)

TERM-I

Unit 1: Communication Skills-I

Unit 2: Self-Management Skills-I

Unit 3: ICT Skills-I

TERM-II

Unit 4: Entrepreneurial Skills-I

Unit 5: Green Skills-I

Subject Specific Skills (Part-B)

TERM-I

Unit 1: Introduction to IT- ITeS industry

Unit 2: Data Entry & Keyboarding Skills

Unit 3: Digital Documentation

TERM-II

Unit 4:Electronic Spreadsheet

Unit 5: Digital Presentation