Self Management Skills Unit-II CBSE IT(402) Class-9

A. Multiple Choice Questions.

Q1. Which of the following is a self-management skill?

(a) Rational ability

(b) Personal quality

(c) Both (a) & (b)

Ans. (c) Both (a) & (b)

Q2. Which of the following shows your ability to participate as a member of a team?

(a) Interpersonal skill                

(b) Communication skill          

(c) None of these

Ans. (a) Interpersonal skill

B. Answer the following in True or False.

1. Self-management skills muster your vanity. (True)    

2. Your intellectual (or cognitive) skills are determined by your EQ. (False)

3. Your interpersonal (or non-cognitive) skills are determined by your IQ. (False)

A. Multiple Choice Questions.

Q1. ______ is the extent to which you base your behavior on cues from other people and situations.

(a) Self-monitoring              

(b) Self-esteem                       

(c) Both (a) and (b)

Ans. (a) Self-monitoring

Q2. General feeling of self-worth is known as:

(a) Self-confidence                  

(b) Self-esteem                       

(c) None of these

Ans. (b) Self-esteem

B. Answer the following in True or False.

1. Rational abilities include your ability to understand a problem and then to find a way to effectively solve it. True

2. Taking initiatives reflects your positive personal qualities. True

Self Management Skills Unit-II | CBSE Class-9

A. Multiple Choice Questions.

Q1. Self-management skills do not involve

(a) Manage emotions             

(b) Manage inanimate objects         

(c) Manage situations

Ans. (b) Manage inanimate objects

Q2. Three broad areas influenced by self-management do not include

(a) Rational abilities               

(b) Personal qualities                          

(c) Communication skills

Ans. (c) Communication skills

Q3. _____ refers to a belief about your own ability to deal with events and challenges

(a) Self-confidence                  

(b) Self-efficacy                                  

(c) Self-monitoring

Ans. (b) Self-efficacy

Q4. Improving your self-management skills:

(a) Builds your confidence    

(b) Helps in making friends                

(c) None of these

Ans. (a) Builds your confidence

B. Short Answer Questions (I).

Q1. Define self-management

Ans. Self-management skills are the core skills that govern our attitude and approach towards life further making us self-confident.

Q2. What are the three broad areas influenced by self-management?

Ans. The three broad areas influenced by self-management are Rational abilities, Personal qualities, and Interpersonal skills

Q3. Mention the areas a person should work on for sharpening his self-confidence.

Ans. The areas a person should work on for sharpening his self-confidence are Locus of control, Self-efficacy, Self-esteem, Self-monitoring, and Positive thinking.

C. Short Answer Questions (II). 

Q1. Explain the meaning of self-management.

Ans. Self-management skills are the core skills that govern our attitude and approach towards life further making us self-confident. They complement a variety of other personal and professional skills. They refer to the cluster of personal qualities that differentiate us from other people.

Q2. Explain the personal qualities influenced by self-management skills.

Ans. The personal qualities influenced by self-management skills are

  • Do you take personal initiative?
  • Are you considered responsible?
  • Do you take accountability seriously?
  • Are you sociable and socially sensitive?
  • Do you adapt well?

Q3. How do people work on self-management through self-monitoring?

Ans. Self-monitoring is the extent to which you base your behavior on cues from other people and situations. Individuals high in self-monitoring pay attention to what behavior is appropriate in certain situations.

D. Long Answer Questions.

Q1. What do self-management skills involve?

Ans. Our self-management skills involve:

  • Our ability to manage our own emotions. 
  • Our ability to manage others by mapping their mood. 
  • Our ability to function harmoniously with others. 
  • Our openness to learning new ideas.  
  • Our tolerance to not-so-pleasant situations and differences in opinions. 
  • Our readiness to accept people from different cultures. 
  • Our willingness to make things work in our personal and professional life. 
  • Our ability to manage the situation by weighing its sensitivity and attuning our actions.

Q2. Explain how self-management skills influence the rational abilities and interpersonal skills of a person.

Ans. Rational abilities: These simply mean the ability to understand a problem and then find a solution to effectively solve it. These abilities can be improved by diving deep into your specific work for its further expansion and growth.

Interpersonal skills: These include the ability to participate as a member of a team, serve clients/customers, act like a leader when the situation demands, negotiate, and work with cases even with people who come from different cultural backgrounds.

Q3. Explain various factors building the self-confidence of a person.

Ans. Various factors building self-confidence of a person:-

1. Locus of control: Locus of control is the degree to which you perceive control over a situation being internal or external. It refers to the range of beliefs that you hold in terms of being controlled by self by (internal locus ) or controlled by others or the situation (External locus).

2. Self-efficacy: It refers to beliefs about its own ability to deal with events and challenges.

3. Self-esteem: It is your general feeling of self–worth. Individuals with high self–esteem have positive feelings about themselves while those with low self-esteem are strongly affected by what others think of them, and may view themselves negatively when criticized by others.