Database Management System Class 10 IT 402

Database Management System for class 10 new syllabus first term. In this part Database Management System, we will read about DBMS and its uses. With the help of these notes for class 10 IT 402 Database Management System, you will complete your study.

Multiple Choice Questions for Database Management System Class 10

Q1. Which of the following is used to present data in a printed format?

(a) Reports

(b) Forms

(c) Queries

(d) Tables

Ans. (a) Reports

Q2. Which command is used to define the structure of your tables?

(a) DDL

(b) DCL

(c) DML

(d) TCL

Ans. (a) DDL

Q3. Facilities offered by databases are

(a) the ability to store a large amount of data in a structured format, easy update, sort query, production of reports.

(b) easy edition, spell check, perform calculations, the library of mathematical functions, replication.

(c) the ability to rotate images, copy and paste, fill scale.

(d) None of the above

Ans. (a) the ability to store a large amount of data in a structured format, easy update, sort query. production of reports.

Q4. Which of the following is not an example of the database?

(a) Cross knot game

(b) Employee payroll management

(c) Numeric calculator

(d) Customer management system

Ans. (c) Numeric calculator

Q5. The database is a combination of

(a) hardware and software

(b) hardware and operating system

(c) software and operating system

(d) utility programs

Ans. (a) hardware and software

Q6. Operations performed on databases are controlled by

(a) user

(c) DBMS

(b) hardware

(d) RDBMS

Ans. (a) user

Q7. The database is made up of all the following components except

(a) tables

(b) queries

(c) forms

(d) formula bar

Ans. (d) formula bar

Q8. All the information about a thing or a person is known as a

(a) database

(b) file

(c) field

(d) record

Ans. (d) record

Q9. Out of the following, which one is the most appropriate data field in the context of the employee table if only one of these is required?

(a) Age in years

(b) Data of birth

(c) Age in days

(d) Age in months

Ans. (b) Date of birth

Q10. Which of the following is not the main building block of a database?

(a) Lists

(b) Queries

(c) Reports

(d) Forms

Ans. (a) Lists

Q11. Which of the following best describes a form?

(a) Form enables people to enter or view data in a database easily.

(b) Form summarises and prints data.

(c) A form filters data from a database based on a criteria

(d) All of the above

Ans. (a) Form enables people to enter or view data in a database easily.

Q12. DBMS is a program that controls the creation, maintenance and use of databases. Here, DBMS referred to

(a) Digital Base Management System

(b) Data Build Management System

(c) Database Management System

(d) Database Management Service

Ans. (c) Database Management System.

Q13. A computer-based record-keeping system is known as

(a) Data Manipulation System

(b) Computerised Data System

(c) Computerised Record Keeping System

(d) DBMS

Ans. (d) DBMS 

Q14. RDBMS provides relational operators to manipulate the data. Here, RDBMS refers to

(a) Record Database Management System

(b) Relational Database Management System

(c) Reference Database Management System

(d) None of the above

Ans. (b) Relational Database Management System

Q15. A database that contains tables linked by common fields is called a

(a) Centralised database

(b) Flat file database

(c) Relational database

(d) None of the above

Ans. (c) Relational database

Q16. Duplication of data is known as

(a) data security

(b) data incomplete

(c) data redundancy

(d) None of the above

Ans. (c) Data redundancy

Q17. Key field is a unique identifier for each record. It is defined in the form of

(a) rows

(b) columns

(c) tree

(d) query

Ans. (b) columns 

Q18. Which of the following fields will not make a suitable primary key?

(a) A customer's account number

(b) A date-field

(c) An auto number field

(d) A student's admission number

Ans. (b) A date-field

Q19. When you define a field for a table, which of the following parameters do access always consider optional?

(a) Field Name

(b) Data Type

(c) Field Size

(d) Description

Ans. (d) Description

Q20 Which of the following is not a data type?

(a) Picture/Graphic

(b) Date/Time

(c) Text

(d) Number

Ans. (a) Picture/Graphic

Q21. The default data type for a field is

(a) Number

(b) Auto Number

(c) Currency

(d) Text

Ans. (d) Text

Q22. For what, Memo data type is used?

(a) To add table

(b) To store objects created in other programs

(c) For long text entries

(d) For short text entries

Ans. (c) For long text entries

Q23. What data type should be chosen for a zipcode field in a table?

(a) Text

(b) Number

(c) Memo

(d) All of these

Ans. (b) Number

Q24. You create a table in MS-Access. You decided to create two fields RollNo and Date of Birth, what will be the data type of the Date-of-Birth column?

(a) Number

(b) Text

(c) Yes/No

(d) Date/Time

Ans. (d) Date/Time

Q25. Which data type helps you to handle input column that is in boolean format?

(a) OLE Object

(b) Attachment

(c) Yes/No

(d) None of these

Ans. (c) Yes/No

Q26. Which of the following commands is not a Data manipulation language?

(a) Select

(b) Insert

(c) Update

(d) Alter

Ans. (d) Alter

Very Short Answer Type Questions

Q1. What is the database? Give an example.

Ans. A collection of related information organised as tables are known as a database e.g. INGRES, MySQL etc.

Q2. What is the difference between 'Rows' and 'Columns' in a table?

Ans. In a table, rows are called records and columns are termed a field. A row stores complete information of a record whereas column stores only similar data values for all records. 

Q3. What is a field in the database? Give an example.

Ans. A field is an area, reserved for a specific piece of data. It is also known as an attribute. e.g. Customer Name.

Q4. Define forms and what is the need of using them?

Ans. A form is a window or screen that contains numerous fields or spaces to enter data. Forms can be used to view and edit your data. It is an interface in a user-specified layout.

Q5. What does DBMS stand for?

Ans. DBMS stands for Database Management System. It is a computer-based record-keeping system.

Q6. What does RDBMS stand for?

Ans. RDBMS stands for Relational Database Management System. It is a type of DBMS that stores data in the form of relations (tables).

Q7. How is data organized in an RDBMS?

Ans. A relational database is a type of database. It uses a structure that allows us to identify and access data in relation to another piece of data in the database. Data in a relational database is organized into tables. 

Q8. Write the purpose of DBMS.

Ans. DBMS is used to store logically related information at a centralised location. It facilitates data sharing among all the applications requiring it.

Q9. Write any two uses of the database management system.

Ans. (i) DBMS is used to store data at a centralised location.

(ii) It is used to minimise data redundancy and data inconsistency. 

Q10. Write any two advantages of using the database.

Ans. (i) It can ensure data security.

(ii) It reduces the data redundancy.

Q11. Give any two disadvantages of the database.

Ans. (i) A database system creates additional complexity and requirements.

(ii) A database system is multi-user software, which is less efficient. 

Q12. A table named School (containing data of students of the whole school) is created, where each record consists of several fields including AdmissionNo (Admission Number), RollNo (Roll Number), Name. Which field out of these three should be set as the primary key and why?

Ans. AdmissionNo should be set as the primary key because admission numbers are unique for each and every student of the school, which is not possible in the case with Roll No and Name. 

Q13. When Memo data type is preferred over Text data type for a field?

Ans. When the length of the field is more than 255 characters. Text data type is not capable to store the project description because its length cannot be more than 255 characters so, Memo data type is preferred over Text data type.

Q14. What happens when text is entered in a Number type field?

Ans. When we enter text in a Number field and press Enter or press Tab key, MS-Access displays a message that "The value you entered does not match the Number data type in this column." 

Q15. List datatypes available in Numeric datatype.

Ans. Datatypes available in Numeric datatype are TINYINT, SMALLCINT, MEDIUMINT, INT and BIGINT.

Q16. List datatypes available in Date datatype.

Ans. Date data type is available in Date datatype.

Q17. Write one example of a data field for which you would set the Required property to Yes?

Ans. In a table, when we declare a field as a primary key, then the field's Required property must be set to yes because, in a primary key field, we need to enter data always.

Q18. What is the purpose of Default Value field property?

Ans. If there is a situation when you want to enter the same value for all records. Then, to avoid typing the same thing many times, you can set it as a Default Value property.

Q19. What do you mean by DDL?

Ans. DDL (Data Definition Language) is used to define the structure of your tables and other objects in the data database. It allows you to create, alter and destroy database objects.

Q20. How can you create a table using Create command?

Ans.

CREATE TABLE table_name
(
column_A name1 data_type (Size),
column_A name2 data_type (Size),
:
);

Q21. Create a table STUDENT based on the following table instance.

Column NameData TypeLength
IDinteger
Namevarchar15
Stream_Idinteger

Ans. CREATE TABLE STUDENT (ID Integer, Name varchar (15), Stream-Id Integer);

Q22. Write a SQL command to create the table BANK whose structure is given below:

Field NameDatatypeSizeConstraint
ID_Numberinteger10Primary key
Namevarchar20
B_datedate

Addressvarchar50

Ans. The SQL command to create a table as per the given structure is as follows:

MySQL> CREATE TABLE BANK (ID_Number integer (10) PRIMARY KEY, Name varchar (20), B_date date, Address varchar (50));

Q23. Insert some information into a table COLLEGE, whose structure is given below:

Roll_noNameClassBranch

Ans. (i) MySQL> INSERT INTO COLLEGE (ROLL_NO, NAME, CLASS, BRANCH) VALUES (1, 'ROHAN', 12, 'SCIENCE');

(ii) MySQL> INSERT INTO COLLEGE (ROLL_NO, NAME, CLASS, BRANCH) VALUES (2, 'NEHA', 12, 'SCIENCE');

(iii) MySQL> INSERT INTO COLLEGE (ROLL_NO, NAME, CLASS, BRANCH) VALUES (3, 'AMIT', 12, 'COMMERCE');

Short Answer Type Questions

Q1. Distinguish between data and information.

Ans. Distinguish between data and information are as follows:

DataInformation
It is a raw fact.It is a processed form of data.
It considers facts, symbols, images for reference or analysis.It considers knowledge derived from study, experience or instruction.
e.g. 23 is data.e.g. age=23 is information.

Q2. What are the main purposes of a database system?

Ans.

  1. Storage of information.
  2. Retrieval of information quickly.
  3. Sorting, selecting data that satisfies certain and readable format.
  4. Produce the report in some standardised and readable format. 

Q3. How are fields, record and a table related to each other? Explain with the help of an example.

Ans. Fields are one type of information. A record contains logically related fields. A table Emp name contains logically related records.

EmpNoNameSalary
1Shridhar20,000
2Raghav40,000

Here, EmpNo, Name and Salary are three different fields. 1, Shridhar, 20,000 represents one complete record.

Q4. Define query in the context of database.

Ans. A query is an inquiry into the database using the SELECT statement. These statements give you filtered data according to your conditions and specifications indication the fields, records and summaries which a user wants to fetch from a database.

Q5. What do you mean by data integrity?

Ans. Coming Soon...

Q6. What is the utility of the primary key in a database? Write distinct features of primary keys.

Ans. The primary key is used to uniquely identify the record in a database. It can be a column or a set of columns in the table. The main features of the primary key are as follows:

(i) It must contain a unique value for each record of a table.

(ii) It does not contain null values.

Q7. State the relationship and difference between a primary and foreign key.

Ans. Relationship between primary key and foreign key:

A foreign key is a column or set of columns in one table that references the primary key columns in another table.

Difference between primary key and foreign key Primary key can't accept null values whereas foreign key can accept multiple null values.

Q8. Define the following data types: (i) AutoNumber (ii) Currency (iii) Text

Ans. (i) AutoNumber: It allows to store numbers that are automatically generated for each record. It increases the number automatically.

(ii) Currency: It allows to store monetary values that can be used in calculations accurate up to 15 digits on L.H.S and 4 digits on R.H.S of decimal points.

(iii) Text: It allows to store text or a combination of text and numbers, as well as numbers that don't require calculations such as phone numbers.

Q9. Distinguish between Text and Memo data types.

'or'

How are field types Text and Memo different from each other? Explain with the help of an example.

Ans. Distinguishing between Text and Memo are as follows:

TextMemo
It is used for relatively short entries.It is used for long text paragraphs.
It can store up to 255 characters only.It can store up to 65536 characters.
It uses field size property to control the number of characters.It does not use field size property.
e.g. Emp_namee.g. Emp_description

Q10. A text field is initially 40 characters long and one record has an entry in this field in the MS-Access database. The field value contains 28 characters, including spaces. Now, you have reduced the length of the field to 20 characters. What will happen to the field value?

Ans. Since the new field length is 20 characters long. So, this field will contain only left 20 characters including spaces and the remaining data will be discarded. Thus, the data from the right side of the field will be lost.

Q11. What do you mean by Entry Required field information? Entry Required field information decides whether entering data in the field is necessary or not. So, if Entry Required is set to Yes, then that field must have some value in it. By default, Entry required is set to Yes. 12 When is AutoNumber data type preferred over Numberdata type? When you want to increment the number automatically as you add or delete the records. AutoNumber data type is preferred. Also, if the table does not have a primary key, then AutoNumber uniquely identifies the record. 

Ans. 

11

Ans

Ans.

2 Rollbacks are used to restore database to original since the last COMMIT True or False.

3 What is template?

1 What is the name given to a collection of logically related data?

2 Name the components of a database.

3 What is the use of software in databases?

It may helpful for you.

Employability Skills (Part-A)

TERM-I

Unit 1: Communication Skills-II

Unit 2: Self-Management Skills-II

Unit 3: ICT Skills-II

TERM-II

Unit 4: Entrepreneurial Skills-II

Unit 5: Green Skills-II

Subject Specific Skills (Part-B)

TERM-I

Unit 1: Digital Documentation (Advanced)

Unit 2: Electronic Spreadsheet (Advanced)

Unit 3: Database Management System

TERM-II

Unit 4: Web Applications and Security