Digital Documentation (Advanced) Class 10 IT-402 MCQs

Digital Documentation (Advanced) Class 10 new syllabus first term notes. In this part Digital Documentation (Advanced), we will learn about word processing software. With the guidance of these notes from class 10 IT 402 Digital Documentation (Advanced), you will complete your study.

Multiple Choice Questions for Digital Documentation (Advanced) Class 10 IT-402

Q1. It is a section of the document that appears at the top margin.

(a) Header

(b) Footer

(c) Superscript

(d) Subscript

Ans. (a) Header

Q2. Which extension is given to document by default in MS-Word?

(a) .odt

(b) .com

(c) .docx

(d) None of these

Ans. (c) .docx

Q3. The Themes group is presented on ______ tab.

(a) Home

(b) Page Layout

(c) References

(d) Picture Tools Format

Ans. (b) Page Layout

Q4. The status of your document like current page number and number of pages are given by _____

(a) Formatting toolbar

(b) Status bar

(c) Standard toolbar

(d) None of these

Ans. (b) Status bar 

Q5. A new text document can be created by

(a) File→Open

(b) File→New→Blank Document→Create

(c) Open→New→Create

(d) None of these

Ans. (b) File→New→Blank Document→Create

Q6. The documents can be saved by using

(a) Ctrl + S

(b) File→Save

(c) File→Save As

(d) All of these

Ans. (d) All of these

Q7. The general arrangement of the text in the document is _____

(a) margin

(b) text ahgnment

(c) clipboard

(d) formatting

Ans. (d) formatting

Q8. Which of the following alignments are available in MS-Word 2007?

(a) Left

(b) Right

(c) Center

(d) All of these

Ans. (d) All of these

Q9. The _____ alignment makes sure that none of the edges of text appears ragged

(a) left

(b) right

(c) center

(d) justify

Ans. (d) justify

Q10. Line or paragraph spacing is measured in terms of lines or points, which is referred to as _____

(a) text wrapping

(b) PDF

(c) XPS

(d) leading

Ans. (d) leading 

Q11. lt is a section of the document that appears at the bottom margin of the page.

(a) Header

(b) Footer

(c) Head

(d) Tail

Ans. (b) Footer

Q12. Which of the following is a set of formats consisting of such things as fonts, colors etc?

(a) Style

(b) Margin

(c) Indent

(d) Leading 

Ans. (a) Style

Q13. The template includes ______ text that is surrounded by brackets.

(a) margin

(b) placeholder

(c) data source

(d) track changes

Ans. (b) placeholder 

Q14. ______ splits text into columns at a specific point.

(a) Column break

(b) Page break

(c) Next page break

(d) Continuous break

Ans. (a) Column break

Q15. Which shortcut key is used to make the selected text italic? 

(a) Ctrl + I

(b) Shift + I

(c) F1 + I

(d) None of these 

Ans. (a) Ctrl + I

Q16. We can underline the text by

(a) Ctrl + B

(b) Ctrl + I

(c) Ctrl+ U

(d) None of these

Ans. (c) Ctrl + U

Q17. Which of the following is not an Autoshape?

(a) Line

(b) Circle

(c) Curve

(d) ClipArt

Ans. (d) ClipArt 

Q18. Which tab of MS-Word contains the Shapes option?

(a) Home

(b) Review

(c) Insert

(d) Mailings

Ans. (c) Insert

Q19. The Insert tab symbol option from the Symbols group is used to

(a) insert the footer

(b) insert the header

(c) format document

(d) insert symbols

Ans. (d) Insert symbols

It may helpful for you.

Employability Skills (Part-A)

TERM-I

Unit 1: Communication Skills-II

Unit 2: Self-Management Skills-II

Unit 3: ICT Skills-II

TERM-II

Unit 4: Entrepreneurial Skills-II

Unit 5: Green Skills-II

Subject Specific Skills (Part-B)

TERM-I

Unit 1: Digital Documentation (Advanced)

Unit 2: Electronic Spreadsheet (Advanced)

Unit 3: Database Management System

TERM-II

Unit 4: Web Applications and Security